Trouw aan mijzelf

De datum van de trouwdag blijft een dingetje. Ik weet nog dat ik de laatste jaren gefeliciteerd werd met mijn trouwdag maar zelf van binnen de vreugde hierover niet meer voelde. Gek fenomeen eigenlijk. Daar was niemand schuldig aan maar het was er niet meer.

Hoe mooi is het wanneer je deze datum weer een nieuwe dimensie kunt geven? Voor jou klinkt Divorceday misschien niet als iets wat je gaat vieren. Dat hebt je waarschijnlijk ook niet direct bij een begrafenis. En toch is het heel nuttig, troostend en klopt het om ook deze transitie te vieren.

Vandaar de trouwaanmijzelfdag. Vier het groots! Elk jaar weer zou ik zeggen.

Je kunt dan stilstaan bij de waarde van deze periode die je hebt beleefd samen en alle goeie momenten op z’n minst. Je hoeft niet te ontkennen dat er ook pijn en verdriet was. Toch leggen we de nadruk op het positieve en zijn dankbaar voor wat het wel was ooit.

In een ritueel komen deze dingen aan de orde. Voor eventuele kinderen is het in het bijzonder van groot belang om te horen en voelen dat ze destijds wel uit liefde ontstaan zijn.

Na dit ritueel kun je zelf vorm geven aan een viering die passend lijkt. Dat kan klein en intiem met bijvoorbeeld een lunch of groots in de vorm van een feest met familie en vrienden. Dat is aan jou en daar bent je geheel vrij in.

Dit vergt ook een aanpassing van de maatschappij. In Japan worden er al divorceday feestjes gevierd als een soort gevolg van de tsunami destijds. Mensen waren zich hierdoor extra bewust hoe kort het leven kan zijn en dat leven in het nu belangrijker is.

Gespleten en toch prachtig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s