Moeilijk om de knoop door te hakken?

Heb jij dat ook, dat je al maandan of jaren je best doet om je relatie te herstellen? Dat je voelt dat het je te veel moeite kost. Dat wat ooit vanzelf ging nu gepaard gaat met irritaties en onbegrip. Dat de balans weg is. Dat vakanties ineens spannend zijn en dat je moe terug komt. Blij dat de gewone structuur weer begint.? Dat thuis zijn fijn is maar samen thuis zijn spanningen geeft. Dat je je best doet samen om het voor de kinderen te verbergen. In gedachten fantaseer je over wat je zou doen als je het zelf weer kon bepalen. Zou scheiden een oplossing zijn? Hebben we wel alles geprobeerd. Wil ik nog wel oud worden met deze partner? Het hoeft toch niet zo zwaar te zijn? Ook niet voor hem/haar. Mag ik kiezen? Hoe zouden mensen reageren? En dan? Wat zijn de consequenties. Wat moet je dan allemaal regelen? Hoe zit je partner er in eigenlijk?

Toen ik hier mee zat te wegen en wikken heb ik eerst een besluit genomen. Ik wil voor mijzelf kiezen en ik wil behouden wat er goed was. Toch voel je je dan schuldig en een beetje asociaal ook. Idealiter bedenk je dit voor je misschien verliefd wordt of vreemd gaat, maar dat ter zijde. Dat kun je alleen maar voor jezelf bepalen. Zelf ben ik dankbaar dat wij het hebben aangepakt voor er anderen in beeld zijn, maar ik weet dat dat niet altijd zo loopt. Het is ingewikkeld maar belangrijk voor ons en de kinderen. Het moment dat je besluit te scheiden is heel moeilijk en genoeg zaken die maken dat je het blijft uitstellen. Ook wanneer je er voor jezelf eigenlijk al uit bent misschien.

Wanneer je aansluitend aan het nemen van dit besluit, kiest voor een scheidingsritueel, dan ga je bewust vorm geven aan de wijze waarop.

In de voorbereiding op dit ritueel krijg je van mij vragen per mail. Je gaat opschrijven wat er in je hoofd om gaat en hoe het voor je voelt. Dit is voor jou al een bewustwordingsproces en ook voor je partner misschien. Zo kom je door mijn vragen in een constructieve flow. Je gaat denken in het nu en in de nabije toekomst. Niet meer in het verleden. Je gaat opschrijven wat je wel wilt. Geen loze beloftes naar kleine haalbare praktische stappen. Ook herkenbare stappen voor de kinderen.

Zelf vond ik de tijd voor de beslissing het zwaarste. Dat hoor ik van anderen ook terug.

Nu kun je in therapie gaan of aan de antidepressiva. Voor ieder is er een passende vorm. Voor anderen is een scheidingsritueel misschien voldoende. Omdat je in een korte tijdspanne alle facetten meeneemt.

Voor mij is het belangrijk om dit ritueel voor jou passend te maken. De vorm verschilt en is voor een ieder persoonlijk. Wel is de keuze voor een ritueel in deze traditioneel. Met kaarsen en muziek, mooie woorden en handelingen. De gelegenheid is echter nieuw. Samen werken aan een voor jullie passende vorm is al een prachtig proces. Het ritueel is dan de kers op de taart.2F24994B-EA1C-4540-A031-9597B5D8CAE9

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s