Is het ook voor mannen?

Jazeker en al helemaal wanneer er kinderen in het spel zijn.

Mijn inziens is het voor mannen extra belangrijk om bij een scheiding de relatie als partners goed af te sluiten en ook de relatie als ouders goed te houden. Er staat voor jou als man eigenlijk nog meer op het spel wanneer je dit niet heel bewust aanpakt.

Als man verwerk je een dergelijk rouwproces doorgaans anders dan je vrouw. Ook jij hebt door dat er geen hoop meer is op herstel van de relatie en dat is heel verdrietig , confronterend of frustrerend misschien.

Vaak ben jij degene die alimentatie zal moeten betalen. Hoe ziet dat eruit straks en waar ga je dan wonen? Hoeveel geld hou je dan over straks? Kan je dan nog wel op vakantie? Natuurlijk zijn de rollen soms ook omgekeerd en is de vrouw degene die misschien alimentatie moet betalen.

De angst dat je de kinderen niet meer kunt zien is vaak groter. Wanneer de communicatie tussen jullie misloopt, waar sta jij dan? Kan de moeder dan de kinderen bij jou weghouden? De meeste kinderen zijn meer bij de moeder. Dan moet je ineens weer alles alleen doen. Dat is voor jou natuurlijk een spannende positie.

Als man moet je wanneer je een co-ouderschap doet, er heel veel nieuwe taken bij nemen waar je voorheen amper bij betrokken was. Bijvoorbeeld het opvangen van de kinderen uit school, kinderfeestjes organiseren en het huishouden. Zo kom je enorm onder druk te staan en moet je ineens beroep gaan doen op je omgeving en om hulp vragen misschien? De kans op miscommunicatie is groter naarmate deze druk oploopt. Jij wilt als man ook gehoord worden en kunnen ventileren maar bij wie doe je dat zonder dat mensen zich ineens teveel met je gaan bemoeien. Je wilt ook ergens laten zien dat jij je best redden kan zonder je partner.

Voor een man is een scheidingsritueel ook een mooi moment om hier eens goed bij stil te mogen staan. Een bewuste start van deze nieuwe fase met alle nieuwe elementen. Een moment waarop je je mag bezinnen en kan uitspreken over de wijze waarop jij dit ervaart en wat jij daarin van belang vindt. Zonder ritueel neem je daar nu geen echt moment voor en dan hol je gewoon door en probeer je je hoofd boven water te houden. Dat houd je wel even vol maar je komt jezelf toch weer ergens tegen.

Veel van jullie vriendschappen veranderen. Je wordt niet meer vanzelfsprekend voor alles uitgenodigd. Je bent meer op jezelf aangewezen en meer alleen. Kun je dat goed? Of ga je dan vluchten in andere zaken zoals werk of andere zogenaamde verplichtingen?

Ook krijg je als man op een gegeven moment hopelijk weer een nieuwe relatie. Een scheidingsritueel is dan ook een goed moment om bewust stil te staan bij jouw eigen rol in de vorige relatie en om hierop te reflecteren. Het is van belang om te reflecteren om in een volgende relatie meer bewust te zijn te zijn je valkuilen. Beter voor jou en ook voor de ander. Je kunt dan leren van je oude- niet functionele- patronen en eventuele gemaakte missers. Niemand is perfect maar wees bereid om te leren van je fouten, zodat de geschiedenis zich niet herhaald.

Wanneer je kinderen er echt bij betrokken worden is dat pure winst. Je kinderen zien en horen ook hun kwetsbare vader en weten dan hoe jij erin staat. Dat is verhelderend en puur en dit maakt een onuitwisbare indruk.

 

john-wayne-394468__340

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s