Mijn Solo-me-o

Afgelopen jaar is er een hoop veranderd. Na lang wikken en wegen en uitstellen en weer hopen zijn de knopen doorgehakt en ik ben al weer geruime tijd solo me. Wanneer de kinderen bij hun vader zijn plan ik het liefst elke dag iets waar ik blij van word en soms meerdere. Vanmorgen ga ik met mijzelf naar de film en ik heb een hondenwandeldate met mijn vriendin. Als ik dat niet doe verval ik snel in het steeds analyseren van mijn nieuwe positie. Dat gaat dan een beetje zo:

Hoe was ik ook alweer voor ik ruim 20 jaar geleden mijn man ontmoette? Wat deed ik toen de hele dag en wat vond ik belangrijk? Ik was redelijk onbezorgd en een flapuit, dol op muziek en lang doorhalen met vrienden. Binnen onze relatie en door de jaren heen ben ik dus volwassen geworden en gekalmeerd en volgens mijn coach was ik zelfs een beetje bevroren geraakt. Dat was de metafoor die precies omschreef hoe ik me voelde. Frozen. Ze zei dat ik net als een dier in de freeze stand was geraakt. Dieren doen dat ook wanneer ze zich bijvoorbeeld onveilig voelen. Ik voelde me al maanden koud en rillerig.

Doel was dus om te unfreezen, te smelten. Onderdeel hierbij was mild zijn voor mijzelf en goed voor mijzelf zorgen. Warmte voor mijzelf creëren. ”Let it go” als titel song is dan wel toepasselijk. Ik hoef niet weer terug naar die onbezonnen tijd van 20 jaar terug maar wel ben ik aan het onderzoeken wie ik nog ben zonder mijn man. Wat blijft er dan over? Wat zit er nog in?

Ik ontdek nu langzaam weer dingen van mijzelf waar ik heel blij van word. Door steeds mijzelf te forceren om dan maar in mijn eentje dingen te ondernemen en plannen. Mijn solo-me-o.

Mijn solo-me-o is een ochtendmens. Ik houd van de ochtend. Ik start met mijn ochtendritueel. Ik geniet van mijn kinderen. Hun gekwebbel hoor ik in mijn hoofd gewoon doorgaan, zelfs wanneer ze bij hun vader zijn. Ik geniet van mijn hond en hoe ze mij begroet en uitlaat elke dag. Ik spreek soms uren helemaal niemand en dat vind ik lastig. Daarom spreek ik juist op straat wanneer ik met de hond loop bewust wel mensen aan. Om mijzelf te blijven openen voor contact.

Ook ga ik naar de film en de sauna met me, myself, and I. De eerste keer was doodeng en nu vind ik het heerlijk. En ga met mijzelf ergens koffiedrinken en een boek lezen in een leuke bruine kroeg in Amsterdam. Nu nodig ik soms iemand uit om samen naar kleine voorstellingen te gaan. Iets cultureels of iets met muziek. Ook kijk ik weinig tv meer en ga bewust altijd vroeg naar bed. Vroeg slapen vind ik fijn. Waar ik voorheen jarenlang naar “met het oog op morgen” luisterde, voel ik nu behoefte aan niets. Stilte. Ja en een glas rode wijn voor ik naar bed ga. Heerlijk.

Dan is er nog mijn weekritueel. Ik heb door de week heen nu ook een idioot maar heerlijk vast ritme rondom sport, werkuren, kinder-quality-time , mediteren en sociale uren. Dat helpt enorm. Ik houd mij er aan en het werkt.

De down side is er ook. Je komt natuurlijk ook alleen thuis en niemand die het zou merken wanneer ik niet thuiskom. Ja de hond want die wordt dan niet uitgelaten. Ook deelde ik voorheen elk onzinnig detail met mijn man. Dat nu niet meer alles delen is een complete omslag. In mijn hoofd doe ik het nog, maar ik houd mij in om niet meer alles te appen. Ik denk dat dat ook blijft. We zijn en blijven verbonden op zo’n gek niveau na al die jaren. Dat neemt niemand ons meer af.

Een laatste gekke eigenschap is dat ik mijzelf altijd uitdaag om nog meer kwaliteit van leven voor mijzelf te creëren. Zo heb ik mijzelf recent beloofd niet meer steeds op andere mensen te gaan wachten. Niet steeds mijn planning om te gooien voor een ander. Dan beter gewoon een week later iets doen ofzo. Dat levert nu al rust op en extra tijd om te werken.

Al met al is mijn solo-me tijd eng en nieuw en ook weer een beetje hervinden van oud. De onbezonnen ik en de vrije ik.

back-view-beautiful-bloom-906002

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s