Ritueel ter preventie vechtscheiding?

Met mijn familie en vrienden heb ik het vaak over gehad hoe ik mede lang twijfelde om te scheiden omdat er gewoonweg geen vorm is waarop je dat kunt doen. Het is een grote stap in het diepe en dan? Ook wanneer je nog redelijk met elkaar kunt communiceren.

Nu ervaar ik zelf dat het scheidingsritueel deze vorm is waar we allemaal naar verlangen wanneer je de knoop moet doorhakken. Dat je kan zeggen: Ja ik doe het en ik doe het zo!

Door voor een scheidingsritueel te kiezen, alleen of samen of met de kinderen, creëer je een krachtige mindset. Een constructieve toon en wijze om de partnerrelatie als het ware samen te vatten en daarop te reflecteren en er lering uit halen, om vervolgens de ouderrelatie die nog jaren blijft, te benoemen en erkennen.

Het grootste deel van dit proces doe je aan de hand van een soort door mij opgegeven huiswerk. Door te schrijven ga je er extra bij stil staan en word je je bewust van bepaalde prioriteiten zoals de kinderen en mag je heel bewust stil staan bij je eigen proces. Ik geef je tijdens het ritueel een soort podium om je op een constructieve manier nog een keer naar elkaar uit te spreken, al dan niet in het bijzijn van de kinderen. Je kunt elkaar ook bedanken voor de mooie tijden die er ook zijn geweest. Je ziet en hoort elkaar nog even echt. Dat schept verbondenheid om de rest van het proces ook aan te kunnen. Wanneer beide neuzen al in dezelfde richting staan helpt dat je ook bij het werken aan de verdeling en bij het opstellen van een ouderschapsplan bijvoorbeeld.

Samen kun je de kinderen uitnodigen en vertellen over jullie gezamenlijke doel. Je kunt ze betrekken bij de vorm van het ritueel en ook laten meedenken over wat je wilt doen met het trouwboekje of met de ringen. Jullie moeten je daar allemaal goed bij voelen dus daarover moet je een soort consensus bereiken. Ook dit zijn al goede stappen in het kader van ieders rouwverwerking rondom de scheiding.

Minister Rouvoet wil dat het aantal vechtscheidingen omlaag gaat en daar sta ik volledig achter. De maatschappij vraagt om dit nieuwe ritueel. Ik zou het heerlijk vinden als ik daar iets in mag betekenen. Voor jou en voor anderen die nog dubben en voor alle kinderen van gescheiden ouders. Dat wil eigenlijk iedere ouder.

Zo voel ik mee met die ouders die nog overhoop liggen. Voor jullie lijkt het misschien te laat maar ook jaren na dato kun je met mij nog een mooi individueel ritueel doen om het voor jezelf beter af te sluiten. Regelmatig spreek ik nu jongvolwassenen die graag zouden willen dat een van hun ouders dit doet. Ze merken blijkbaar nog dagelijks dat deze ouder nog steeds met oude bagage rondloopt.

Bel 06-31684544 voor meer informatie hierover of kijk op scheidingsrituelen.com.

pexels-photo-575375.jpeg

Een wereld met iets meer compassie voor jezelf en de ander!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s