Soms keiharde overgangsrituelen

Twee dagen geleden zag ik een mooie docu over overgangsrituelen bij een stam ergens in de rimboe. Zo bijzonder en met zoveel oude symbolen en wijsheid van juist de oudere mensen van de stam. Daardoor heb ik me weer meer verdiept in deze oude rituelen en zo omschrijven ze dus 3 fasen:

– de fase van de afscheiding : symbolisch gedrag waarbij het individu afgescheiden wordt van de voordien vaste maatschappelijke status

– de fase wordt deze ontdaan van elke uiterlijke manifestatie van zijn rang of rol en betreedt deze een soort ‘liminale’ status. Een soort rituele dood of een verblijf in de duisternis van de baarmoeder in afwachting van de geboorte

– de laatste fase overschrijdt het individu deze drempel en maakt in zijn nieuwe sociale of religieuze rol zijn herintrede in de maatschappij.

Ook wordt beschreven hoe het individu gedurende de ceremonie succesvol een aantal beproevingen moet doorstaan om de toegang tot de nieuwe status te krijgen. 😃

Als voorbeeld geven ze zo ook de ontgroening van studenten waarbij deze ook de 3 fasen moeten doorlopen.

Zo moest ik ook denken aan resolute zaken als weggooien trouwringen in zee of verbranden trouwboekjes of hele trouwjurken. Gewoon in je pak en trouwjurk naar het scheidingsritueel komen en deze ter plekke uitdoen en symbolisch vernietigen. In Japan slaan ze met een hamer de trouwringen stuk. 🤣 Nu weet ik dat mensen dat schokkend en wat gevoelloos vinden. Dus ik zal wat subtieler zijn. Ook omdat het voor kinderen waarschijnlijk ook iets te heftig is.

Wat mij ook bijbleef is de functie van oudere wijze mensen die jongeren hierin bijstaan en steunen. Dat sprak mij erg aan. Dan moeten de jongeren dit ook toelaten natuurlijk. De huidige maatschappij is in mijn idee zo niet meer zorgvuldig met alle wijsheid die ouderen bij zich dragen. We sparen elkaar veel te veel. Ik ook. Om mijn ouders te sparen vraag ook ik te weinig hulp en advies.

Wat te doen met deze informatie?

Ik denk dat ik nog meer out of the box wil denken in hoe een goed scheidingsritueel ook echt werkt als een overgangsritueel. Het overgaan naar de nieuwe ongetrouwde sociale status. Daar moet je wel wat voor doen😀

Mijn vraag aan jullie is deze: wat zou jij een mooi symbolisch gebaar of een mooie symbolische actie vinden?

# scheidingsrituelen # goed scheiden# overgangsrituelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s