Kinderen

Kinderen hebben helaas onvermijdelijk te maken met de consequenties van het scheiden van hun ouders. Naast alle praktische consequenties zijn er ook emotionele zaken waar kinderen mee worstelen. Ze willen zich graag veilig voelen en zullen loyaal willen zijn naar zowel hun vader als hun moeder. Als ouders zul je het voorbeeld zijn voor je kinderen. Of je dat nu wilt of niet. Met een scheidingsritueel geef je je kinderen duidelijkheid en de boodschap dat jullie je daarvoor in willen zetten. Door ondanks alles, zo zorgvuldig mogelijk te communiceren, kun je ze helpen. Kinderen willen graag weten dat ze uit liefde ontstaan zijn. Het feit dat de situatie tussen jullie nu veranderd is, neemt die primaire behoefte van het individuele kind niet weg. Het is goed om daarbij stil te staan.

Wanneer je besluit om het ritueel samen met de kinderen te doen, kun je ze dus ook vertellen dat jullie rol veranderd is, en dat er ook veel hetzelfde zal blijven. Je kunt ze vertellen waar je je best voor gaat doen en wat je belangrijk vindt hierin. Zo hoeven ze daar niet naar te gissen en voorkom je dat ze zelf dingen gaan invullen die misschien niet kloppen.

Wanneer je de kinderen bij het ritueel betrekt, kun je deze op papier geschreven beloftes aan ze geven, bijvoorbeeld in glazen flesjes als een soort message in a bottle. Zo kunnen ze er thuis nog eens naar kijken. Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie vormen. Samen zullen we kijken welke vorm bij je kinderen past.

IMG-20170614-WA0016