Kinderen

Kinderen hebben helaas onvermijdelijk te maken met de consequenties van het scheiden van hun ouders. Naast alle praktische consequenties zijn er ook emotionele zaken waar kinderen mee worstelen. Ze willen zich graag veilig voelen en zullen loyaal willen zijn naar zowel hun vader als hun moeder. Als ouders zul je het voorbeeld zijn voor je kinderen. Of je dat nu wilt of niet. Met een scheidingsritueel geef je je kinderen duidelijkheid en de boodschap dat jullie je daarvoor in willen zetten. Door ondanks alles, zo zorgvuldig mogelijk te communiceren, kun je ze helpen. Kinderen willen graag weten dat ze uit liefde ontstaan zijn. Het feit dat de situatie tussen jullie nu veranderd is van partners naar die van samenwerkende ouders, neemt die primaire behoefte van het individuele kind niet weg. Het is goed om daarbij stil te staan.

Wanneer je besluit om het ritueel samen met de kinderen te doen, kun je ze dus ook vertellen dat jullie rol veranderd is, en dat er ook veel hetzelfde zal blijven. Je kunt ze vertellen wat de goede tijden zijn geweest en waar je je best voor gaat doen en wat je belangrijk vindt hierin. ( contract van verbondenheid) Zo hoeven ze niet te gissen en voorkom je dat ze zelf dingen gaan invullen die misschien niet kloppen.

Wij hebben destijds ons contract van verbondenheid met z’n 4-tjes ondertekend en uitgeprint. Een voor in elk huis. Zo voelde het extra formeel en kunnen ze er thuis nog eens naar kijken. Ook kun ze ons erop wijzen als we afdwalen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie vormen. Samen zullen we kijken welke vorm bij je kinderen past.

IMG-20170614-WA0016