Reviews

december 2018

Het eind van het jaar was in zicht, een emotioneel zwaar jaar voor me.  Mijn partner en ik doorliepen een traject bij een mediator waarna we onze handtekening onder het convenant hebben gezet. Voor mij voelde dit niet als een eervolle afronding van onze 13 jaar samen dus besloten we om onze relatie als levenspartners met een ritueel te willen beëindigen. We schakelden de hulp in van Barbara Hamer om zo een hele waardevolle ceremonie te creëren. Na een kennismakingsgesprek met haar waarin ze me vertelde over haar ervaring met scheidingsceremonies, voelde ik dat dit hetgeen was wat ik wilde voor ons samen.

Tot in de puntjes bereide ik de ceremonie voor met waardevolle hulp van Barbara. Ze droeg suggesties aan voor een sterk ritueel in de ceremonie, begeleide me in de opbouw van de ceremonie en zo kwam het tot een prachtig geheel.

Op een mooie dag aan het eind van het jaar kwamen we samen op een plek in de natuur. Bij een groot haardvuur luisterden we naar de mooie woorden die we voor elkaar hadden. We vertelden elkaar wat we blijven koesteren uit onze relatie, wat we elkaar wensen voor de toekomst en waarvoor we zo enorm dankbaar zijn geweest.

Het was zo’n intens fijn en bijzonder moment! En na een krachtig ritueel bij het vuur hebben we ons contract van verbondenheid getekend. Vanaf dat moment gaan we verder door het leven als liefdevolle bewuste ouders voor onze kinderen.

Nu een poos later ben ik zo enorm blij, trots en dankbaar dat we dit met behulp van Barbara gedaan hebben. Ik voel dat ik nu echt definitief mijn eigen pad kan gaan bewandelen en er voor onze kinderen ook meer helderheid voelbaar is.

Ik raad echt iedereen die gescheiden is aan om een scheidingsceremonie te doen. Dit is mijn inziens de manier die ervoor zorgt dat je als gescheiden ouders samen je kinderen liefdevol en krachtig kunt dragen in het leven!

 

Barbara,

ontzettend bedankt voor je betrokkenheid en goede begeleiding!

Caroline

2016
Dear Barbara,
What you have done for me, the closure and the ceremony that you did, was wonderful. When you showed up I was surprised. It was a surprise in a good way. Mind you, I don’t usually like surprises. It was good for two reasons.
 
People around me were either too embarrassed or felt awkward to say anything. The fact that you were able to inject yourself just the right place and the right time was so refreshing and supportive. Secondly, ritual is important for a big life event such as loss-divorce. It helps to place the event along the time line of all these things that I have done in my life – a perspective. Now I can think of it as a dot in a spectrum of all these other dots that represents my life. Very comforting when you can visualize an experience.
 
To me divorce ritual is important because it helps to create a solid imprint in time and place to mark a transition. It is also important to go through the ritual by following the ritual master, I felt the worries and the implications were taken over by the master I was forgiven and relieved of the burden during the ritual.
 
09-03-2018